Direktlänk till inlägg 20 oktober 2010

Dottern 12 år idag!

Av adhd mamman - 20 oktober 2010 22:30

Hipp hurra -Grattis på hennes dag!


Det är svårt att förstå att så många år har gått sedan hon föddes. jag är ju fortfarande lika ung som för tolv år sedan :)


Snabb resume av dotterns liv


nyfödd till 1 år - första veckorna fick jag väcka dottern var tredje timme,för att hon skulle äta- hade nyföddhets gulsot. vid 4 månader vägrade dottern ammas och ville inte heller äta nåt annat. Sova  var inte längre intressant. Hon var vaken på nätterna när hon var mellan 4-6 månader, var sällan nöjd,blev nöjdare när hon kunde börja ta sig fram på golvet själv, hon styrde sig baklänges vid 4 3/4 månad och kröp när hon var 7 månader . Alltid glad när det hände saker runt henne - om vi träffade släkten - gick på promenad- handlade mm. 9 månader tar dottern sina första steg en månad senare springer hon och klättrar överallt. Nu börjar hon stöka ner överallt- ordning och reda finns inte- när vi går på affären klättrar hon upp ur kundvagnen och upp i hyllorna och river ner saker och tuggar på allt hon ser, första tänderna på väg. dottern börjar gilla välling vid nio månader blir lättare att få i mat oxå. väldigt selektiv gällande vad hon äter.


1-3 år - Vid 1 år börjar hon hos dagmamma och hon sover bättre på dagen och på natten vaknar hon bara när hon ska äta välling 1-2 ggr. Äter mycket bättre både mat och efterrätt.

Har svårt med kommunikationen , saknar vissa ljud i uttalet och pratar bara lite, hon är språkligt sen. Motoriskt duktig- kan allt... Hon har stora svårigheter med social samvaro med andra barn. Hon bits, knuffas, slåss och sliter i deras hår.

Hon är mycket intelligent - en hejare  på att lägga pussel men gillar inte att sitta stilla utan byter aktivitet ofta - svårt med koncentrationen.


3-6 år - När dottern är 3 år kan hon sitta stilla och lyssna på en kortare bok.

Dagmamman blir sjukskriven för utmattningssyndrom och min dotter flyttas till Förskola vilket blir ett lyft för henne. 50 % resurstid vikt åt henne på förskolan gav henne samma möjlighet som andra barn att utvecklas på alla plan.

Svårt att koncentrera sig och att lyssna på kompisar och vuxna, talet utvecklas i raketfart efter att vi opererat in rör i hennes öron. (öronbarn- har haft 18 öroninflammationer mellan år 1-3) Utvecklas med förskolans hjälp i positiv riktning. har stora svårigheter med social samvaro och koncentration.


6-9 år -Förskoleklass och ett nytt syskon. Det lugnaste året för dottern sedan hon föddes. 3 timmar på förskoleklass och sedan hem till mamma och lillebror.

Svårigheterna kvarstår dock. Vi Får se en mjukare sida av dottern - hon bryr sig om lillebror, ja rent av älskar honom... Klass 1-3 Svårt att vara i klassrummet och göra det hon ska göra på lektionerna , tillbringar det mesta av skoltiden i ett annat rum än sina klasskamrater. Assistent följer henne hela dagen i skolan men inte på fritids även om assistenten jobbar å fritid oxå.


9-12 år - Ny asssistent i skolan möjliggör dotterns medverkan i klassrummet i större utsträckning. Julen 2007 är vår värsta jul någonsin- dottern vill ta livet av sig -9 år gammal. Fick passa henne för att hon inte skulle hoppa ut från ett fönster eller ut framför plogbilen under hela jul och nyårshelgen. januari 2008 har jag bestämt mig.Nu ska det utredas - vi har väntat länge nog nu. Diagnosen är klar i april 2009 ADHD.  Dottern går nu i fyran. Medicin Ritalin provas ut från juni 2009. Dosen ökas gradvis, julen 2009 är vi uppe i max dos. Då går hon i femman. Lärarna säger att hon på första månaden i femman gjort mer skolarbete än under hela 3 an och 4 an tillsammans.

Endast positivt med medicinen, hon får samma möjlíghet att lära sig som de andra barnen i hennes klass, hon har kompisar, får vara med på kalas - hon är som vilket annat barn som helst under dagtid i skolan. Negativt med medicinen är att hon gått ner i vikt - biverkning aptitlöshet. Resultat -önskekost i skolan , vilket dottern är glad över. På kvällstid ser vi när medicinen går ur kroppen ett barn som är supertrött som testar oss hela tiden- använder fula ord. Jag är dock glad att det går superbra i skolan - då är kvällarna lättare att ta.


Ljus och Kärlek till er alla föräldrar med barn som har funktionsnedsättningar - ni gör ett fantastiskt arbete med era underbara barn. Livet blir lättare och bättre med diagnos och rätt hjälp för barnen och alla runt omkring dem.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av adhd mamman - 11 juni 2011 19:26

  I´m surviving in the house of ADHD. Where ADHD is a family thing.   www.cafepress.com/ADHDProud ...

Av adhd mamman - 27 maj 2011 20:00

Dottern kom igår hem från skolan jättearg skrek och grät om vartannat. Tre veckor tidigare hade vi köpt nya turkosa puma skor för 600 spänn till henne. Nu var det något/några barn i hennes skola som inte fattat det där med mitt och ditt som hade ...

Av adhd mamman - 28 mars 2011 22:42


    Idag tog vi en vilopaus. Barnen fick stanna hemma efter skolan och de fick inte ta hem kompisar. Det var bara vi hemma. Så skönt.   Det började igår kväll med att sonen blev lovad av sin syster att de skulle spela Wii tillsammans. Sen bröt h...

Av adhd mamman - 26 mars 2011 06:54

Min dotter har kommit på att hon ska sluta med godis och har förhandlat med sin pappa om att hon ska få en summa pengar för varje år hon är utan godis. Hon kastade gladeligen ut allt godis från sina gömmor och sitter och räknar på miniräknaren hur my...

Av adhd mamman - 26 mars 2011 05:58

När jag tänker tillbaks borde jag förstått att min dotter var annorlunda redan när hon föddes. Hon kunde inte vänta tills det var dax att komma ut ur min mage utan föddes 3 veckor för tidigt. Förlossningen tog endast 1 timme och 43 minuter från först...

Ovido - Quiz & Flashcards